KERABU MANGGA DAN SOTONG KERING

  Pemakanan yang baik adalah penting untuk kesihatan kita dan dapat membantu kita berasa lebih, namun apakah itu diet yang baik? Selain susu ibu sebagai makanan untuk bayi, tiada satu pun makanan lain yang mengandungi semua nutrien penting  diperlukan oleh tubuh untuk kekal sihat dan berfungsi dengan baik. Atas sebab ini, pemakanan seimbang haruslah diamalkan dengan mengandungi pelbagai jenis makanan yang berbeza, untuk membantu badan mendapatkan pelbagai nutrien yang diperlukan.

Salah satu hidangan tempatan yang sihat ialah pelbagai jenis kerabu. Hidangan ini juga ulaman untuk menambahkan lagi selera.




Bahan A: dihiris

  • Sotong kering 200-300 gm
  • 100 gm kacang tanah
  • 1 biji mangga muda
  • 2 batang serai
  • 5 biji cili padi
  • 5 ulas bwang merah
  • 2 sudu besar udang kering

  • 1/2 cawan air gula
  • 2 biji limau nipis perahan air
  • sedikit garam

Cara membuat:
  1. Sotong direbus dalam air mendidih hingga lembut dan dihiris halus
  2. Goreng kacang tanah dan tumbuk halus
  3. Masukkan sotong dalm bekas dan masukkan semua bahan yang lain, gaulkan hingga rata

0 comments:

Post a Comment