Bahan-bahan:
- 500 gram nasi putih
- 300 gram daging kambing
- 2 biji telur ayam
- 5 ulas bawang merah, dihiris nipis
- 3 ulas bawang putih, dicincang halus
- 3 biji cili merah, dihiris nipis
- 2 sudu makan kecap manis
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 2 sudu makan minyak masak
- 2 helai daun salam
- 1 batang serai, dimemarkan
Cara membuat:
- Potong daging kambing menjadi dadu kecil, kemudian balut
dengan garam dan serbuk lada. Biarkan selama 15 minit. - Panaskan minyak masak dalam kuali, tumis bawang merah,
bawang putih, cili, daun salam, dan serai sehingga harum. - Masukkan daging kambing, kacau sehingga berubah warna dan
masak sepenuhnya. - Tambahkan nasi putih dan kecap manis, kacau rata.
- Masukkan telur ayam, kacau sehingga masak sepenuhnya.
- Angkat dan hidangkan nasi goreng kambing bersama hiasan seperti
timun, tomato, dan acar.
Kebaikan:
- Daging kambing mengandungi protein, vitamin B, dan mineral
seperti zat besi dan seng. - Nasi putih sebagai sumber karbohidrat kompleks yang penting
untuk tenaga dan memenuhi keperluan nutrisi harian. - Telur ayam mengandungi protein, vitamin D, dan mineral
seperti seng dan selenium.
Keburukan:
- Daging kambing mengandungi lemak tepu dan kolesterol tinggi
yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan diabetes jika dikonsumsi
secara berlebihan. - Nasi goreng umumnya mengandungi garam dan kecap manis yang
boleh mempunyai risiko terhadap kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan.
Namun, semua ini bergantung kepada jumlah dan kerapian
pengambilan serta keseimbangan nutrisi dalam pemakanan harian.
0 comments:
Post a Comment