Resepi air jagung kaw pekat

 



Bahan-bahan:

  • 2 biji jagung manis yang masih segar
  • 1 liter air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/4 sudu teh garam

Cara membuat:

1.Potong jagung dari tongkol dan kemudian blender bersama 1/2
liter air hingga halus.

2.Tapis air jagung yang sudah diblender dengan menggunakan
kain kasa bersih dan perah hingga keluar semua air jagung.

3.Masukkan air jagung yang sudah diperah ke dalam periuk dan
panaskan dengan api sederhana.

4.Tambahkan gula pasir dan garam ke dalam periuk dan kacau
rata.

5.Biarkan air jagung mendidih selama 15-20 minit sambil diaduk
perlahan-lahan agar tidak melekat di dasar periuk.

6.Setelah air jagung menjadi pekat, tutup api dan biarkan
sejuk.

Air jagung pekat siap untuk dihidangkan dengan ais.

0 comments:

Post a Comment