Nasi Goreng Lobster

 



Bahan-bahan:

  • 500g nasi
  • 1 ekor lobster
  • 3 biji telur
  • 2 ulas bawang putih, dicincang halus
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak

Cara membuat:

  1. Bersihkan lobster, rebus selama 5 minit.
  2. Daging lobster dipisahkan dari kulit, lalu dipotong kecil.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang putih dan tumis
    hingga naik bau.
  4. Masukkan telur dan kacau hingga pecah.
  5. Tambahkan nasi, lobster, sos tiram, sos cili dan garam,
    kacau sebati.
  6. Angkat nasi goreng lobster dari kuali dan hidangkan.

Kebaikan: Lobster kaya dengan protein, vitamin B12 dan
selenium yang penting untuk sistem saraf dan penyaringan toksin dalam badan.

0 comments:

Post a Comment