Pisang adalah buah yang terkenal di mana-mana negara termasuk Malaysia. Pisang dapat
dinikmati dengan pelbagai cara: dimakan secara langsung, digoreng, dikukus,
atau diproses dengan bahan lain. Tetapi pisang tidak hanya enak, mereka
mempunyai banyak khasiat, antarnya ialah
- Membantu Atasi Hipertensi
- Sumber Karbohidrat dan Vitamin A
- Pisang Perlancar Metabolisme
- Meningkatkan Kekebalan Tubuh
- Melancarkan Aliran Oksigen ke Otak
- dan lain-lain
Bahan-bahannya:
- 250 gm gula kastor
- 200 gm tepung
- 1/2 sudu kecil serbuk penaik diayak
- 1/2 sudu kecil serbuk soda diayak
- 120 gm mentega
- 100 gm madu
- 100 gm kacang walnut
- 4 biji telur
- 3 biji pisang ranum dilenyek
- 1/2 sudu kecil garam
Cara Membatnya:
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang
- masukkan telur satu persatu dan pukul hingga kembang
- masukkan tepung bersama dengan serbuk penaik,serbuk soda,madu,garam dan kacang walnut.kacau
- masukkan pisang dan adun sebati
- masukkan ke dalam acuan mufin dan bakar dalam ketuhar 180 c 30 min
0 comments:
Post a Comment