Udang merupakan salah satu makanan laut yang banyak
dikonsumsi di seluruh dunia,selain itu Udangmempunyai banyak khasiat terumanya
ialah mengandungi omega-3 dalam jumlah
besar dan kadar merkuri yang rendah.malahan juga udang mengandung kalsium,
iodium, dan protein tinggi namun total kalori yang rendah.
Justeru, banyak recipe boleh dibuat dengan mengunakan udang salah satunya ialah udang sambal tumis.
Bahan A:
- 1 kg udang
- 125 ml minyak masak
- sedikit air asam jawa
- garam,gula,secukup rasa
- daun sup
Bahan B: kisar
- 20 tangkai cili kering
- 2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- sedikit belacan
Cara membuat:
- Udang dibersihkan
- panaskan separuh minyak masak dan goreng udang
- panaskan sedikit minyak,tumis bahan B hingga naik minyak
- masukkan air asam jawa,garam,gula,secukup rasa
- bila mendidih ,masukkan udang,masak hingga kering dan letak daun sup
0 comments:
Post a Comment