KEK PISSANG BERCOKLAT

    Terdapat banyak faedah coklat untuk kesihatan. Selain
menjadi makanan ringan yang lazat, coklat juga dapat meningkatkan mood anda.
Selain itu, pengambilan coklat yang berlebihan boleh memberi kesan yang buruk kepada kesihatan.
Oleh itu, anda perlulah lebih berhati-hati dalam memakan coklat. antara manfaatnya adalah

  •  Meningkatkan mood
  • Mengendalikan nafsu makan
  • Menjaga kesehatan jantung dan pembuluh darah
  • Mengontrol kadar gula darah
  • Menurunkan kadar kolesterol

BAHAN A

  • 225 gm gula kastor
  • 225 gm pisang
  • 225 tepung gandum
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
  • 40 gm minyak masak
  • 60 gm susu cair
  • 2 biji telur
BAHAN B
  • 220 gm coklat masakan(dipotong kecil)
  • 175 gm krim putar/ 100 ml susu segar
  • 50 gm madu
Cara Membuat:
  1. Putar Gula Bersama pisang sehingga lebut
  2. masukkan telur diikuti minyak dan susu,tuang tepung dengan serbuk penaik,kacau rata
  3. isikan dalam acuan yang dialas dengan kertas pembakar.
  4. bakar dalam ketuhar 180c hingga masak
  5. panaskan krim putar atau susu segar,madu dan coklat hingga berkilat,hias pada kek
  6. hiaskan kek dengan pisang dan coklat urai dan daun pudina

0 comments:

Post a Comment