Ketam dipercayai banyak khasiat dan banyak manfaat lain seperti merawat demam
denggi yang sangat mujarab dan mampu pulihkan denggi dalam masa 24 jam,
diantara khasiatnya ialah:
- Melancarkan
peredaran darah - Meningkatkan
kesihatan tulang - Meningkatkan kekebalan tubuh
- Detoks tubuh
Diantara masakan yang popular
untuk dihidang diantaranya ialah ketam
masak cili, Justeru penulis ingin berkongsi recipe ringkas semoga recipe ini
bermanfaat
RECIPE KETAM MASAK CILI
Bahan-bahan A : Bahan kisar
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 10 tangkai cili kering
- 1 sudu besar jintan
manis - Bahan perasa
- 1 sudu besar sos
tomato - 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu gula
- 2 sudu besar sos cili
Bahan-bahan B : Bahan tumis
- 1 senduk minyak masak
- 3 ulas bawang merah
dihiris - 2 ulas bawang putih
dihiris - 1 batang serai dititik
- 2 tangkai daun kari
Bahan-Bahan lain:
- Hirisan daun bawang
Cara-cara:
- Kisar bahan A tersebut sehingga lumat
- Panaskan minyak dan tumis bahan B sehingga naik bau, masukkan
bahan A kisar. Masak sehingga pecah minyak. - Masukkan air, sos
cili, sos tomato, sos tiram dan ketam. Gaul rata sehingga ketam betukar warna. - Setelah ketam masak, masukkan kedalam mangkuk dan tabur hirisan daun
bawang.
0 comments:
Post a Comment