Salah satu makanan yang paling digemari dan popular adalah
sotong. Hal ini kerana ianya mudah dimasak, sedap dan boleh dibeli di market pada bila-bila masa
sepanjang tahun. Sotong juga boleh menggantikan lauk-lauk lain seperti telur dan produk daging dalam
makanan harian.
- 600 gm janggut sotong
- 250 gm tepung ubi
- 2 gm serbuk lada putih
- 4 sudu kecil serbuk stok ayam
- 1 biji telur
- garam,gula,secukup rasa
- minyak masak
Sos:
- 6 sudu besar madu
- 2 sudu besar kicap
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu kecil serbuk stok ayam
Cara Membuatnya:
- satukan dan didihkan bahan sos
- panaskan sedikit minyak dan goreng sotong hingga separuh masak
- masukkan tepung,lada putih,stok ayam dan garam,gaul dan pecahkan telur dan kacau
- masukkan semula bahan sos dan kacau
0 comments:
Post a Comment